La flor que salvà les molses!

Les festes de Nadal, l’adaptació sincrètica pel cristianisme de ritus indoeuropeus al voltant del solstici hivernal, adoptaren també molts dels seus símbols originals. Les poques plantes verdes en hivern eren promesa i símbol de vida, com les coníferes, el grèvol (Ilex aquifolium), el vesc (Viscum album) o el cirerer de Betlem o galtzeran.

Els franciscans espanyols en Mèxic observaren al XVII que un arbust propi del país, floria espectacularment en aquestes dates i l’adoptaren com a símbol i decoració nadalenca. Un parell de segles més tard el primer ambaixador nord-americà en Mèxic Joel Roberts Poinsett la va portar a la costa est dels USA en 1825. La planta va ser classificada i batejada com Poinsettia en el seu honor i més tard integrada en el gènere principal de les Euforbiàcies, sota el nom de Euphorbia pulcherrima Willd. ex Klotzsch. Pulcherrima es el superlatiu, bellíssima. Poinsettia és però, el nom comú més emprat encara en molts països Espanya inclosa.

…Continua a l’article complet.

flor_de_pasqua_retall

Anuncis